Projects
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [SLIDER 01]
John Abbott College
redesign of basement
A construction site of
9,805 sq. ft.
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [MOBILE 01]
John Abbott College
redesign of basement
A construction site of
9,805 sq. ft.

Summary

Name: John Abbott College - redesign of the Herzberg Pavilion basement
Location: 21275 Lakeshore Road, Sainte-Anne-de-Bellevue
Type : Historical buildings, Institutional
Mandate : Flat rate project
Timeline: 2016
Project scope: 9,805 sq. ft.
Client : John Abbott College
Architect : Vezina Architectes

Challenges

  • Moving the copy department and its reception area
  • Creating openings in an old load-bearing wall
  • Installing a metal structure to reinforce these openings
  • Developing or redesigning classrooms and offices
  • Developing new offices (club rooms) for the student associations
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [01]
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [02]
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [03]
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [04]
Cégep John Abbott – réaménagements au sous-sol du Pavillon Herzberg [05]

John Abbott College - redesign of the Herzberg Pavilion basement

John Abbott College is located west of the island of Montreal in a series of magnificent Victorian-style buildings that date from the early 20th century.

The college has contracted QMD for a range of projects which include the redesign of the Herzberg Pavilion basement in 2016. Our mission involved moving the copy department and its reception area and redesigning classrooms.

The age of the original buildings presented a few technical challenges. While carrying out works, we discovered a load-bearing wall. In order to create openings required for copy activities, we installed metal structures capable of supporting the 4-storey building. Despite these unexpected constraints, we completed the project in under 5 months.

We took advantage of the copy department move and developed or redesigned classrooms and offices for student associations. We also carried out all the necessary sanitation work and restored the floors and the department’s electrical equipment.

For the most part, these works were completed during the summer so as not to disturb teaching activities in the college .