Projects
École Internationale du Vieux Longueuil [SLIDER 01]
Ecole Internationale
du Vieux Longueuil
2 floors, each 25,000 sq. ft. for a total of
50,000 sq. ft.
École Internationale du Vieux Longueuil [SLIDER 03]
Ecole Internationale
du Vieux Longueuil
31
classrooms
École Internationale du Vieux Longueuil [MOBILE 01]
Ecole Internationale
du Vieux Longueuil
2 floors, each 25,000 sq. ft.
(for a total of 50,000 sq. ft.)
École Internationale du Vieux Longueuil [MOBILE 03]
Ecole Internationale
du Vieux Longueuil
31
classrooms

Summary

Name: École Internationale du Vieux Longueuil
Location: 2301 Fernand Lafontaine Boulevard, Longueuil
Type : Institutional
Mandate : Flat rate project
Timeline: 2016
Project scope: 50,000 sq. ft.
Client : Marie-Victorin School Board
Architect : MSDL Architectes

Challenges

  • Delivering a new school
  • Demolishing a large section and renovating an existing building
  • Construction of 31 classrooms and adapted equipment (washroom facilities, gyms)
  • Completing the project within the established timeline and delivering an operational building before the new school year
École Internationale du Vieux Longueuil [01]
École Internationale du Vieux Longueuil [02]
École Internationale du Vieux Longueuil [03]
École Internationale du Vieux Longueuil [04]
École Internationale du Vieux Longueuil [05]

École Internationale du Vieux Longueuil

The Marie-Victorin School Board called on QMD to build a new school and complete the project before the start of the 2016 school year. Most of the existing building had to be demolished and the interior revamped, after reinforcing the structure and renovating the roof. The works were carried out on 2 floors, each of which spanned 25,000 sq. ft. This project involved creating 31 classrooms, installing the necessary washroom facilities and renovating 80% of the electrical, ventilation and plumbing systems. Most of the outdoor courtyard was also redesigned.

This mandate presented one considerable challenge: the timeline. It was vital that we deliver an accessible and functional building before the start of the school year. Because we remained committed to achieving this goal, the school was completed a month before students returned to class. Also, despite a few unforeseen factors, we managed to stay within the initial budget.

As a result of this achievement, the client gave us an excellent recommendation and thanked us for our professionalism .