Projects
Faculty of Management library - McGill University [SLIDER 01]
Faculty of Management library
McGill University
45,000 sq. ft.
Faculty of Management library - McGill University [SLIDER 02]
Faculty of Management library
McGill University
A towring staircase linking
4
floors
Faculty of Management library - McGill University [MOBILE 01]
Faculty of Management library
McGill University
45,000 sq. ft.
Faculty of Management library - McGill University [MOBILE 02]
Faculty of Management library
McGill University
A towring staircase linking
4
floors

Summary

Name: Redevelopment of 3420 McTavish Street - McGill University’s Faculty of Management library
Location: 3420 McTavish Street, Montreal
Type : Institutional
Mandate : flat rate project
Timeline: 2016 to 2018
Project scope: 45,000 sq. ft.
Client : McGill University
Architect : Émond, Kozina, Mulvey Architectes

Challenges

  • Moving the library space to the Faculty of Management pavilion
  • Creating a monumental staircase linking four floors
  • Installing a curved glass partition in a conference room
  • Respecting LEED® certification standards
Librairie de la Faculté de gestion – Université McGill [01]
Librairie de la Faculté de gestion – Université McGill [02]
Librairie de la Faculté de gestion – Université McGill [03]
Librairie de la Faculté de gestion – Université McGill [04]

Faculty of Management library - McGill University

The restoration of the library in the McGill University Faculty of Management is one of many contracts that the university has entrusted to QMD. We are proud to have worked with McGill since 2007.

Our mission involved moving the entire library space to the MBA Faculty of Management pavilion, which has impressively high ceilings. As a result of this feature, we adjusted the building envelope structure and our specialized team perfected a series of new interior finishings. In this way, we created an open space that boasts clean lines and is structured around a towering 4-storey staircase made of solid wood, steel and ceramic. This architectural element and the creation of a conference room with a curved glass partition instead of walls were the main challenges of this project.

The university favours sustainable development so we were contracted to carry out the necessary works in accordance with LEED® certification requirements. We achieved this and our client was very satisfied with the result.