Projects
Complexe Les Appartements Rockhill [SLIDER 01]
Rockill
Apartment Complex
A total area of
1,040 100 sq. ft.
Complexe Les Appartements Rockhill [SLIDER 03]
Rockill
Apartment Complex
Two 20-storey
towers and
four 16-storey
towers
Complexe Les Appartements Rockhill [SLIDER 04]
Rockill
Apartment Complex
One
commercial space (18,872 sq. ft.)
Complexe Les Appartements Rockhill [SLIDER 05]
Rockill
Apartment Complex
Restoration
of roof membranes (total of 133,000 sq. ft.)
Complexe Les Appartements Rockhill [MOBILE 03]
Rockill
Apartment Complex
Two 20-storey
towers and
four 16-storey
towers
Complexe Les Appartements Rockhill [MOBILE 05]
Rockill
Apartment Complex
Restoration
of roof membranes (total of 133,000 sq. ft.)

Summary

Name: Rockhill Apartment Complex
Location: 4858 Côte-des-Neiges Road, Montreal
Type : Residential towers
Mandate : Construction management
Timeline: 2013 to 2015
Project scope: 1,040,100 sq. ft.
Client : Les Appartements Rockhill Inc./Ivanhoé Cambridge
Architect : Sid Lee

Challenges

  • Executing a varied range of development and renovation works
  • Working on a huge site
  • Liaising with subcontractors and coordinating the works in a densely-populated neighborhood
  • Carrying out the necessary works in an occupied building without disturbing the residents
Complexe Les Appartements Rockhill [01]
Complexe Les Appartements Rockhill [02]
Complexe Les Appartements Rockhill [03]
Complexe Les Appartements Rockhill [04]
Complexe Les Appartements Rockhill [MOBILE 04]

Rockhill Apartment Complex

Rockhill Apartment Complex is a huge 6-tower rental complex in Côte-des-Neiges, a very densely populated and busy Montreal neighborhood.

In 2013, QMD was contracted to renovate several areas of this complex. We delivered a varied range of works in 6 different buildings. Some of these projects involved working on the building structure: the installation of a steel structure and a curtain wall, for example. Others were exterior renovation and development projects: the construction of a new pavilion linking the commercial area, renovation of semi-covered marquees, restoration of stairs and lateral concrete curbs, replacement of 133,000 sq. ft. of roof membranes over the underground parking lot. We also built a new stairs inside the building, relocated the electromechanical equipment and added a new laundry room.

Due to the fact that the neighborhood is densely populated, the space allocated for carrying out these restoration works was very small. Thanks to close cooperation between the Superintendent, the Project Coordinator and the Health & Safety Officer, we were able to plan an efficient sequence of works and site logistics. This also allowed us to achieve our mission without disturbing the residents of the Rockhill complex. We were very strict when it came to limiting noise and dust pollution.

Our client was very happy with the result and, during the project, contracted us to manage new construction phases which involved restoring the corridors and completely revamping the penthouses .