Projects
Centre de données de prochaine génération [SLIDER 01]
Next generation
data centre
2
dedicated generators on each floor
Data Center [SLIDER 02]
Next generation
data centre
High ceilings
16’6’’
from slab to slab
Data Center [SLIDER 03]
Next generation
data centre
A
10-storey
concrete structure
Data Center [SLIDER 04]
Next generation
data centre
Over
253,000 sq. ft.
built and renovated
Centre de données de prochaine génération [MOBILE 02]
Next generation
data centre
High ceilings
16’6’’
from slab to slab
Data Center [MOBILE 01]
Next generation
data centre
2
dedicated generators on each floor
Data Center [MOBILE 03]
Next generation
data centre
A
10-storey
concrete structure
Data Center [MOBILE 04]
Next generation
data centre
Over
253,000 sq. ft.
built and renovated

Summary

Name: Next generation data centre
Location: 544 Rue de l’Inspecteur, Montreal
Type : Offices, Industrial & Commercial
Mandate : construction project management
Timeline: 2017
Project scope: 253,000 sq. ft.
Client : Urbacon/Fonds immobilier de solidarité FTQ
Architect : Architecte Lemay (Dominique Dubuc)

Challenges

  • Building a 10-storey concrete structure in the heart of Montreal
  • Preserving and decontaminating a 4-storey heritage building
  • Installing a building envelope with shutters for the data centre
  • Completing the project on time despite working in a densely-populated area
  • Undertaking piling and foundation work beside Saint Jacques Street and the Ville-Marie Tunnel
Data Center [01]
Data Center [02]
Data Center [03]
Data Center [04]

Next generation data centre

This next generation data centre will be used to store highly secure data and the construction is the only one of its kind in downtown Montreal. This large-scale complex in the heart of Montreal’s business district was divided into several phases and the entire project was jointly managed by QMD and the Fonds immobilier de solidarité FTQ.

Certain elements of this project involved an aspect of cultural heritage preservation. As the existing 4-storey building had to be preserved, QMD began by decontaminating it before moving on to the renovation and the creation of office spaces for the data centre. The project also involved delivering new modern constructions that bring to mind the earliest forms of data entry.

Considerable coordination with stakeholders including the Ville de Montréal, public services and the Ministry of Transportation was required due to the fact that the new building is on the lot line and because of its location beside Saint Jacques Street and a Ville-Marie Tunnel access ramp.

The new building contains a mechanical penthouse, an industrial elevator, 16’6’’ ceilings (from slab to slab), two dedicated generators on each floor, 24/7 security and state-of-the-art IT cabling.