Projects
Réfection du 2000, Berri - STM [SLIDER 01]
Restoration of 2000 Berri
Phases I and II
Surface area of the facades =
32,000 sq. ft.
Réfection du 2000, Berri - STM [SLIDER 02]
Restoration of 2000 Berri
Phases I and II
Each floor measures
10,000 sq. ft.
Réfection du 2000, Berri - STM [SLIDER 03]
Restoration of 2000 Berri
Phases I and II
7
floors in total
Réfection du 2000, Berri - STM [MOBILE 01]
Restoration of 2000 Berri
Phases I and II
Surface area of the facades =
32,000 sq. ft.
Réfection du 2000, Berri - STM [MOBILE 02]
Restoration of 2000 Berri
Phases I and II
Each floor measures
10,000 sq. ft.
Réfection du 2000, Berri - STM [MOBILE 03]
Restoration of 2000 Berri
Phases I and II
7
floors in total

Summary

Name: Restoration of 2000 Berri Street (STM) - Phases I and II
Location: 2000 Berri Street, Montreal
Type : Offices, Industrial & Commercial - Institutional
Mandate : Flat rate project
Timeline: 2018
Project scope: 32,000 sq. ft. (facades) and 70,000 sq. ft. (building interior)
Client : STM
Architect : STM

Challenges

  • Restoring the facades while preserving the existing structure
  • Redesigning the entire building interior
  • Working beside occupied STM offices in a very busy area without disturbing employees or visitor
Réfection du 2000, Berri - STM [01]
Réfection du 2000, Berri - STM [02]
Réfection du 2000, Berri - STM [03]
Réfection du 2000, Berri - STM [04]
Réfection du 2000, Berri - STM [05]

Restoration of 2000 Berri Street - STM Phases I and II

In 2016 and 2017, the Société de Transport de Montréal contracted QMD for two extensive missions: demolishing and rebuilding the facades of a vast 7-storey building at 2000 Berri Street and renovating the interior of the same building (total of 70,000 sq. ft.)

While preserving the existing structure, we rebuilt the entire building envelope at 2000 Berri Street and delivered a more efficient building envelope with a limestone and granite curtain wall and cladding made of stoneware, an innovative material that is both resistant and detachable. We installed scaffolding protected by canvas so that we could carry out the works in summer and winter.

The second phase of the project involved transforming the entire building interior by demolishing existing partitions and redesigning interior spaces, and installing floor, wall and ceiling finishings. In order to respond to the client’s needs, we installed a new generator and a particularly complex electrical system.

One of the most challenging technical aspects of this project was the fact that the building is in a very busy area. We completed works beside STM services offices that were occupied. Therefore, it was vital that we work efficiently without disturbing the company’s day-to-day activities so we made every effort to limit noise and dust pollution that would disturb anyone working in the building or nearby.